Wat is endurance?

Endurance: "To Finish is to win"

 

Wereldwijd 1 van de grootste takken van paardensport. Endurance is het zo snel mogelijk afleggen van een route variërend van 20 km tot maximaal 160 km op 1 dag. De paarden worden vooraf aan de start, tijdens de wedstrijd en na afloop door dierenartsen gekeurd. Tenminste iedere 40 km is er een vetgate. Deze bestaat uit een veterinaire keuring en een rusttijd om het paard te verzorgen. Pas wanneer de dierenarts goedkeuring heeft gegeven, mag de combinatie de wedstrijd vervolgen. Hoewel in de hogere klasses op tijd wordt gereden, staat het welzijn van het paard altijd voorop!!
 

 

Onmisbaar op de wedstrijden is een groomteam, die het paard en de ruiter tijdens het parcours op de verschillende groompunten en vetgates verzorgen. Vooral wanneer er in een hoog tempo wordt gereden en bij warm weer, dient het paard tijdens het parcours te worden gekoeld en de mogelijkheid worden geboden om voldoende te kunnen drinken. De grooms staan dan met flessen water en drinken op de groompunten.

 

Endurancewedstrijden worden gereden in de volgende klassen:

Klasse I
Afstand 20 t/m 39 km

Klasse II
Afstand 40 t/m 79 km

Klasse III
Afstand 80 t/m 119 km

Klasse IV
Afstand 120 t/m 160 km

 

De KNHS Endurancevereniging
De KNHS Endurancevereniging is 1 van de 8 disciplines van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond).
De KNHS Endurancevereniging heeft op dit moment ongeveer 1.000 leden, variërend in de leeftijd van 7 tot 80 jaar oud. Om endurancewedstrijden te mogen rijden moet je lid zijn van deze vereniging (dit geldt niet voor de kennismakingsklasse). Op www.endurancevereniging.nl vind je alle informatie over de KNHS endurancevereniging. Tevens vind je hier de wedstrijden die aangeboden worden en de reglementen.